czwartek, 18 sierpnia 2011

Babarrun


To nie doroczny bieg Pań po tapas barach w Bilbao, to po prostu fasolka szparagowa w języku euskera, czyli baskijskim. Z tego regionu Hiszpanii pochodzi oryginalny przepis  na przekąskę w którego skład wchodzi fasolka, czosnek, cebula, mięta, boczek ze świni iberyjskiej oraz cocktail ze świeżych pomidorów z oliwą z oliwek i octem winnym. Tym daniem chciałbym złożyć hołd Elenie Arzak, córce najsłyniejszego szefa kuchni regionu Kraju Basków Juana Mari Arzaka, która w niesamowity sposób wspiera i podtrzymuje tradycje prowadzenia rodzinnej restauracji w miejscowości San Sebastian. Do tego dania polecam wino z winnicy Santa Elena z regionu Mendoza w Argentynie, a dokładnie wino Indus 294 Malbec rocznik 2007




8 komentarzy:

  1. Agur! To zdecydowanie mój typ przekąski. A co to jest cebula mięta? Jakaś specjalna cebula czy specjalna mięta?

    OdpowiedzUsuń
  2. :) to taka cebula w której schował się przecinek ;) przepraszam i gratuluje spostrzegawczości

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha! Czujność przede wszystkim ;) Danie wygląda fantastycznie, a opis jest tak sugestywny, że głodnego postawi na równe nogi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka fajna marchewa! a w co to jest zawinięte, że się trzyma? w jakąś folijkę jadalną?

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest taki rożek plastikowy, dlatego trzyma taką formę, podaje się go na specjalnym stojaku, ale w mojej wersji poprostu leży :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastycznie to wygląda! W ogóle świetne są dania, które wyglądają jak coś, a są czymś innym - oczywiście pod warunkiem, że są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastisk! Bardzo podoba mi się sposób podania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mam nadzieje, że nasza Elena też odziedziczy talent po tacie :-)

    OdpowiedzUsuń