Tytuł nie przypadkowo jest w języku hiszpańskim, ponieważ to dzięki Argentyńczykom i ich tradycyjnej parrilli zawdzięczam wiedzę dotycząca odpowiedniej temperatury i techniki przygotowywania mięs i ryb na grillu. Okoń europejski którego udało mi się uchwycić w co najmniej tak samo nietypowej pozie jak Ala Capone wychodzącego z sądu w Chicago, postanowiłem przygotować z masłem, pomidorami śliwkowymi, czosnkiem i pieczarkami. W tytule ukryta jest nazwa miejscowości w której mieliśmy okazje grillować tą wspaniałą rybę. Do tego dania polecam wino Drouhin Montmains Chablis Premier Cru A.O.C. rocznik 2008
analizuje. opisuje. interpretuje. projektuje. rozwijam. badam. wyrażam. składam. bez uprzedzeń i wstydu. jestem wolnym myślicielem w kuchni
poniedziałek, 1 sierpnia 2011
Parrilla en Pueblo de Paraíso
Tytuł nie przypadkowo jest w języku hiszpańskim, ponieważ to dzięki Argentyńczykom i ich tradycyjnej parrilli zawdzięczam wiedzę dotycząca odpowiedniej temperatury i techniki przygotowywania mięs i ryb na grillu. Okoń europejski którego udało mi się uchwycić w co najmniej tak samo nietypowej pozie jak Ala Capone wychodzącego z sądu w Chicago, postanowiłem przygotować z masłem, pomidorami śliwkowymi, czosnkiem i pieczarkami. W tytule ukryta jest nazwa miejscowości w której mieliśmy okazje grillować tą wspaniałą rybę. Do tego dania polecam wino Drouhin Montmains Chablis Premier Cru A.O.C. rocznik 2008
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Okoń rzeczywiście ma spojrzenie Ala Capone po wyroku. Na pewno ma dużo ostrych ości :)
OdpowiedzUsuńChcialabym,chciala...
OdpowiedzUsuńA my mamy pytanie: co ciekawego można by zrobić z małych borowików (poza zamarynowaniem ich)? Serdeczności - D. i B.
OdpowiedzUsuńCiekawego...wiele rzeczy...zależy od wyobraźni... dostępnego sprzętu...można zrobić carpaccio...ragoût...tatara...sajgonki...szaszłyki... risotto... tarte z borowikami i serem kozim...ravioli...wszelkiego rodzaju makarony...tortille ziemniaczana...minestrone... szpinak z borowikami...sauté jako dodatek do mięs lub ryb...itd...
OdpowiedzUsuńWybieramy tortille oraz tartę. Pytanie nr 1 :" czy do tortilli dodać jako składnik "wewnętrzny" czy na wierzch w plasterki jako dodatek? Pytanie nr 2: jak zrobić proste kruche ciasto do tarty z serem kozim (akurat mamy dobrą roladkę kozią dojrzewającą) ? I co jeszcze dać do nadzienia oprócz borowików i sera? Śmietanę? Cebulę? Gałkę muszkatołową?
OdpowiedzUsuńOdp nr1: Najlepiej dodać przesmażone grzyby do środka, opcjonalnie można dodać jeszcze świeży szpinak.
OdpowiedzUsuńOdp nr2: najlepsze ciasto do tego typu tarty to ciasto francuskie, jeżeli chcecie zrobić tarte bardziej klasyczna to polecam ciasto brisee... 250g mąki, 125g masła, szczyptę soli, 1 żółtko, woda. Do środka 250g śmietany 36%, 250ml mleka, 3 jajka, sól, pieprz,trochę karmelizowanej cebuli, ser kozi, borowiki przesmażone.
Muchas gracias, jefe! Merci mille fois, le chef!
OdpowiedzUsuń